Meteen doorgaan naar hoofdmenu

Laia and Mireia

barcelona

LOKALE INSIDERS: LAIA EN MIREIA

Het is moeilijk om basketbal van cultuur te scheiden. In tegenstelling tot veel andere sporten heeft basketbal een uniek vermogen om wat op het veld gebeurt te combineren met wat erbuiten gebeurt, of het nu door kunst, muziek of mode is. We vieren degenen die middenin deze cross-over zitten, en als het gaat om hun inspanningen 'to raise the game' zijn dit twee van de beste van Europa.

Twee van de beste creatievelingen uit Barcelona nemen het tegen elkaar op: beide kunstenaars gaan zes NBA-ballen schilderen, geïnspireerd door franchisesteden. Laia en Mireia zijn beiden ingeworteld in de basketbalcultuur in Barcelona en deze showdown geeft hen de kans om hun liefde voor zowel kunst als het spel te combineren met een uniek canvas dat ze niet vaak gebruiken. Voorafgaand aan de showdown spraken we Laia en Mireia persoonlijk.

Laia

Al van toen ze 14 was, maakt Laia kunst en nu, 22 jaar later, is het einde nog lang niet in zicht.

Geïnspireerd door haar geboortestad Barcelona, een stad die nooit slaapt en altijd beweegt, waar je je moet aanpassen om te overleven, helpt Laia's levendige, kleurrijke graffiti mensen een korte pauze te nemen in hun drukke leven. 'Ik stel me altijd graag voor dat mensen glimlachen als ze mijn kunst zien,' vertelt ze enthousiast. 

De zondagse bezoekjes aan het basketbalveld als kind samen met haar vader en talloze uren werken aan haar spel op school hebben haar duidelijk gemaakt wat het verband is tussen kunst en de sport. 'Volgens mij hebben ze veel met elkaar te maken' zei ze. 'Hard werken, leren, deel uitmaken van een team, eerlijk spelen of valsspelen, competitie, je team hebben, vrienden maken.'

New York is haar favoriete stad vanwege de diversiteit en eclectische aard van de winkels en architectuur, dit 'mekka' van graffiti heeft haar creativiteit aangewakkerd en haar grenzen verlegd en zo het niveau van haar kunst verhoogd.

Mireia

Zonder de steun van haar familie om beeldende kunst te beoefenen, maakte Mireia de overstap naar grafisch ontwerpen dankzij een bemoedigende leraar en sindsdien heeft ze niet meer omgekeken. Ze geeft zelf toe dat ze als beeldend kunstenaar is 'geobsedeerd' door kleur en geometrie in het bijzonder en Barcelona beïnvloedt haar gemoedstoestand, die tot uiting komt in haar werk.

Verf is haar favoriete medium, maar ze heeft geen vast canvas. 'Ik creëer vanuit de verf, op elk oppervlak,' legde ze uit. 'Van een canvas, het meest voorkomende, tot objecten zoals vazen, stoelen, ballen of elk ander oppervlak waarop de verf blijft zitten.'

Mireia vindt dat kunst en basketbal vergelijkbaar zijn, vooral als het gaat om het een verbinding te creëren met een publiek. 'Of mensen nu basketballen op een veld of kunst maken op straat of in een tentoonstelling, de gemeenschappen voelen de passie van de atleet en de kunstenaar,' aldus Mireia. 'De manier van uitdrukken is anders, de een gebruikt sport en de ander gebruikt verf, maar beide proberen emoties bij de toeschouwer op te roepen.' En we zijn ervan overtuigd dat Mireia's balontwerp dat ook zal doen.

Houd onze Instagram in de gaten voor de balontwerpen die Laia en Mireia zullen maken voor onze showdown, check hun werk en volg ze via @iamlaia en @mireiaysuscosas

SHOP DE LOOK